Dagtocht Ameland - Engelsmanplaat

Deze tocht neemt u mee naar de oostpunt van Ameland, ver van de bewoonde wereld! U wordt afgezet op een zandplaat en na enkele passen door het water maakt u een wandeling van plm. 2,5 uur. Hierna stapt u weer aan boord en varen we naar Engelsmanplaat, waar u ook weer even van boord kunt.

De boot vertrekt vanuit de visserijhaven van Lauwersoog. Wees op tijd want het getij duldt geen uitstel. Uitvaren kan namelijk alleen met hoogwater. De overtocht naar Ameland duurt ongeveer 2 uur. Na een klein uur wachten zal het water ver genoeg zijn gezakt om van boord te gaan. De boot wordt met de boeg tegen het drooggevallen strand gezet. Soms moet een paar meter door ondiep water worden gelopen en zijn de eerste honderd meters van de drooggevallen zandplaat bezaaid met scherpe schelpen. Na deze, soms wat lastige start, kunnen de voeten worden afgedroogd en gaan de wandelschoenen aan. Op het eiland wordt een afwisselende wandeling gemaakt over het Noordzeestrand en langs de duinen. De afstand van de wandeling, die zo'n 2,5 uur duurt, bedraagt ongeveer 8 km. Rond laagwater zijn we weer terug bij de boot en steken over naar Engelsmanplaat. Onderweg zien we veel zeehonden.

Aan de westkant van deze plaat gaan we nog even van boord voor een korte wandeling van plm. één uur langs het vogelwachtershuisje naar de oostkant. Daar worden we weer opgepikt en varen we vervolgens terug naar Lauwersoog.

Eten en drinken
Bij de prijs inbegrepen zijn 2x koffie of thee met koek tijdens de vaartocht naar Ameland. Het is handig om zelf een lunchpakket mee te nemen. Aan boord is het wel mogelijk om worst of een kop soep te bestellen.

Kleding en schoeisel
Op het wad en aan boord van een varend schip, is het al snel fris. Op Ameland en Engelsmanplaat kan in geval van regen niet worden geschuild. Kortom, neem altijd voldoende warme en wind- en waterdichte kleding mee, ook bij mooi weer! Neem stevige wandelschoenen mee en een handdoek om de voeten af te drogen, na de eerste passen door het water. Misschien kan er gezwommen worden. Als u daar van houdt kunt u zwemspullen meenemen. Vergeet niet een verrekijker mee te nemen. Een tip: Neem een paar oude schoenen, laarzen of surfschoentjes mee voor de 'landing' op Ameland. Dit schoeisel blijft tijdens de wandeling in een zak op het strand achter en kan bij terugkomst weer mee aan boord worden genomen.

Kosten
De kosten bedragen €30,- p.p. (kinderen tm. 12 jaar €7,50) / Inclusief: boot, koffie of thee (2x) + plak koek en begeleiding van een gids.

Aanmelden
Per mail of  telefonisch (06-51858450) Bij aanmelding graag uw woonplaats en telefoonnummer (ook 06-nummer) vermelden.

Afgelasting / annuleren
Bij extreem slecht weer of langdurige harde oostenwind, kan de schipper besluiten niet uit te varen. Soms wordt deze beslissing al een dag van tevoren genomen, soms pas op de dag zelf. Als op de dag voor de tocht de weersverwachting voor de volgende dag te slecht is (onweer of windkracht 8 of meer) krijgt u telefonisch bericht (vanaf 20.00 uur).

Data:

Deze tocht wordt uitgevoerd in juli en augustus. Deze tocht is daarom in 2018 niet meer beschikbaar.

 

Datum   Vertrek Terug (plm.)
       
       
Joomla templates by a4joomla